Baix Llobregat, Juliol de 2023.

Ara que en aquest mes de juliol, fa escassament uns dies vàrem celebrar el Dia Internacional de les Cooperatives volem recordar-te la importància i la labor que realitzen les mateixes a la nostra societat.

Com hem detallat ja en moltes ocasions, Vilamercat des del primer moment es va crear com una cooperativa preocupada pel seu entorn i amb el propòsit de canviar els hàbits de consum de la nostra societat. És per això que ens hi vam sumar en aquesta la celebració mundial, per a destacar el poder transformador i la importància de les cooperatives en les nostres comunitats i economies locals.

Però, que és en realitat una cooperativa?

Centrant-nos en una definició formal, una cooperativa és una forma d'organització o empresa que es basa en la cooperació i participació democràtica dels seus membres, els qui són tant els propietaris com els usuaris o treballadors d'aquesta. El seu objectiu principal és satisfer les necessitats i aspiracions econòmiques, socials i culturals dels seus associats.

Les cooperatives com Vilamercat es regeixen pels principis cooperatius, que inclouen l'adhesió voluntària i oberta, la gestió democràtica, la participació econòmica dels membres, l'autonomia i independència, l'educació, formació i informació, la cooperació entre cooperatives i l'interès per la comunitat. Com podeu veure estan molt centrades en un aspecte més social. 

Aquestes organitzacions es creen amb el propòsit de millorar la qualitat de vida dels seus membres i de la comunitat en general, a través de la cooperació i la solidaritat. Poden abastar diferents sectors, com l'agricultura, la producció, el consum (com es el cas de Vilamercat), però també en l'àmbit dels serveis, l'habitatge, l'educació, entre altres.

Alguns exemples de les cooperatives més habituals són les d'agricultors que s'uneixen per a comercialitzar els seus productes (una de les formes més conegudes), les cooperatives de treballadors que s'organitzen per a posseir i gestionar una empresa, les de consum que agrupen persones per a obtenir productes o serveis a preus justos, i les cooperatives d'habitatge que permeten als seus membres accedir a un habitatge digne.  Com es pot veure, hi ha tot un ampli ventall!

La història de les cooperatives a Catalunya es remunta al segle XIX, en el context de la Revolució Industrial (iniciada al Regne Unit) i el moviment obrer. A mesura que es desenvolupava la industrialització a Catalunya, els treballadors enfrontaven condicions laborals precàries i explotació per part dels propietaris de les fàbriques. Això va portar a la formació de diferents tipus d'associacions i cooperatives per a millorar les condicions de vida i treball dels treballadors.

La constitució de la Societat dels Honorables Pioners de Rochdale  al 1844 al nord d'Anglaterra, constitueix una important fita, ja que usualment es parla “oficialment” d'aquesta cooperativa com la primera de la història. Paral·lelament, a Catalunya també començaven a haver-hi experiències cooperatives, com la Companyia Fabril de Teixidors a mà de Barcelona que va iniciar la seva activitat en 1842. L'Econòmica de Palafrugell o la Canetenca com a cooperatives de consum i L'Obrera Mataronense o Rajoler de Terrassa, cap a 1860/70, van ser les primeres cooperatives catalanes que van adoptar el model de Rochdale.

Durant el segle XX fins a arribar al XXI, les cooperatives catalanes es van multiplicar i es van diversificar en diferents sectors com l'agricultura, l'habitatge, el crèdit, la producció i el consum. Aquestes cooperatives jugaven un paper important en la millora de les condicions de vida i treball dels seus membres, així com en l'impuls de l'economia local i en l'actualitat també en la consciència mediambiental. Avui en dia, les cooperatives catalanes com Vilamercat han agafat gran embranzida i continuem sent una part rellevant del teixit econòmic i social de Casa Nostra.

En concret a Vilamercat, com a cooperativa ecommerce centrada en el  Baix Llobregat, ens enorgulleix estar impulsada per valors, enfocada en el benestar dels nostres associats i compromesa amb el desenvolupament sostenible. Un dels nostres principals objectius és connectar a productors i comerços locals amb consumidors conscients com tu, fomentant una cadena de subministrament el més ètica i sostenible possible.

I és que en un món cada vegada més globalitzat, les cooperatives exercim un paper crucial en promoure el comerç just i fer costat als productors i comerços locals. Valorem i ens inspirem en la diversitat dels nostres associats, des d'agricultors, petits obradors i botiguers de tota la vida fins a petites empreses familiars. Junts, formem una xarxa de col·laboració que es tradueix en beneficis compartits.

Si ets tot un #vilamercader, ets conscient que prioritzem la qualitat dels productes i el respecte pel medi ambient. Treballem en estreta col·laboració amb els nostres proveïdors locals per a garantir que els productes siguin conreats i elaborats de manera sostenible, utilitzant pràctiques respectuoses amb l'entorn i materials naturals.

Només d'aquesta manera podem oferir als nostres consumidors – a gent com tu - accedir fàcilment a una àmplia varietat de productes de proximitat, des d'aliments frescos fins a articles elaborats. A més contribuint directament al desenvolupament econòmic local, ajudant a crear ocupació i enfortir les poblacions del Baix Llobregat on s'emmarca la nostra activitat.

Com #vilamercader conscienciat, et volem donar les gràcies per formar part del nostre viatge i per ser part del canvi positiu que volem aconseguir. Junts, podem marcar la diferència.



"La participació democràtica, els beneficis compartits, l'accés a productes de qualitat a un preu just, 

l'impuls a l'economia local i la pertinença al territori, el desenvolupament sostenible i responsabilitat social són els punts que ens diferencien a les cooperatives de les grans cadenes i superfícies comercials".

  • Register

New Account Register

Already have an account?
Log in instead O Reset password