A Vilamercat fa temps que insistim en els avantatges del consum de productes de proximitat i els beneficis que reporta sobre la nostra salut el fet de triar les opcions més ecològiques.... però què en fem del sabor?
En la cerca d'una alimentació equilibrada i saludable, sovint sembla que ens trobem amb el dilema de triar entre aquests dos aspectes: el sabor i la nutrició. No obstant això, existeix una tendència creixent que demostra que gaudir d'aliments bons i saludables no sols és possible, sinó que també es veu afavorit si triem productes de proximitat.
En els darrers anys, ha sorgit un renovat interès pels productes de proximitat, aquells que són conreats o produïts en la zona on vivim. Aquests aliments es caracteritzen per ser frescos, d'alta qualitat i es conreen continuant pràctiques sostenibles i respectuoses amb el medi ambient. Quan triem aquests productes de proximitat, a més de fer costat als nostres agricultors, productors i el nostre comerç local, també estem optant per aliments que conserven el seu sabor i valor nutricional.
El plaer de menjar bo i sa es troba en la connexió amb la nostra terra i els nostres agricultors. En triar fruites i verdures conreades localment, podem gaudir de sabors intensos i autèntics que han estat recol·lectats en el moment adequat de maduresa. Aquests aliments no necessiten ser modificats genèticament o tractats amb productes químics per a prolongar la seva vida útil durant el transport, la qual cosa garanteix la seva frescor i qualitat nutricional.
A més, els productes de proximitat solen ser conreats utilitzant tècniques agrícoles tradicionals i respectuoses amb el medi ambient. Els agricultors locals prioritzen l'ús d'abonaments orgànics, evitant pesticides i herbicides nocius. Això es tradueix en aliments més saludables, lliures de residus químics i amb un major contingut de nutrients essencials.
Si combinem el sabor excepcional dels productes de proximitat amb l'elecció de preparacions culinàries saludables, obtenim plats que delecten els nostres sentits sense comprometre la nostra salut (com cuinar al vapor, rostir a la graella o utilitzar tècniques de cocció mínima).
Podem també gaudir d'una àmplia varietat d'aliments frescos, des de sucoses fruites de temporada fins a vibrants hortalisses, i crear plats equilibrats i nutritius que satisfan els nostres desitjos culinaris.
Per exemple centrant-nos en la nostra gastronomia tradicional, sorgeixen delicioses combinacions basades en productes locals de qualitat. Per als més carnívors, a qui no li podria agradar una bona Escudella i carn d'olla, un “Chuletó” de Vedella de Girona a la graella o un “Pota Blava” del Prat de Llobregat guarnit amb productes d'aquí?
Per als amants del peix, un bon Suquet de peix?, el nostre típic guisat mariner a base de peix i mariscos, cuinat en un brou saborós amb tomàquet, all, ceba, pebre roig i safrà que és tot un delit d'aromes mediterrànies i nutrients essencials.
Cal esmentar també les opcions més "lleugeres" com els Calçots amb salsa romesco o ara que estem en època estival una deliciosa i refrescant Esqueixada, la nostra típica amanida freda de bacallà esmollat, tomàquets, ceba, pebrot vermell i olives.
O ara que fa poc que hem celebrat el dia de Sant Joan una deliciosa Coca de llardons, que encara que és dolça, es poden trobar versions més saludables que utilitzen ingredients naturals i que redueixen la quantitat de sucre. Això si, després d'aquest petit “homenatge” també podem considerar la idea de menjar-nos una deliciosa i refrescant fruita de proximitat com la síndria, el meló, el préssec… amb tot el seu sabor intens i tots els seus nutrients!
A més dels productes de la terra i la mar, Catalunya també destaca per la producció de formatges, embotits i vins de qualitat. Els formatges artesanals elaborats amb llet local, els embotits curats tradicionals i els vins de les prestigioses denominacions d'origen catalanes ofereixen una experiència gastronòmica única i saludable. Aquests productes locals són elaborats per mans expertes que preserven la nostra tradició i el sabor autèntic de la Nostra Terra.
I sense oblidar-nos de ningú, avui dia a més existeixen nombroses opcions tant vegetarianes com veganes riques i saludables o alternatives sense gluten que ofereixen una àmplia varietat de sabors i nutrients.
Podríem estar així durant tot el dia donant centenars i centenars d'exemples bons i saludables, ja que al nostre país comptem amb una gran varietat de plats que combinen ingredients frescos i tècniques culinàries tradicionals.
Al cap i a la fi, el plaer de menjar bo i sa és troba en l'harmonia entre la salut i el sabor, i en l'apreciació dels productes locals de qualitat. Un deliciós menjar, preparat amb ingredients frescos i autèntics, ens convida a assaborir la vida i a cuidar de nosaltres mateixos, mentre honrem la nostra rica herència culinària.
Si encara no ho ets, converteix-te en un veritable #vilamercader i comença a gaudir d'un menjar deliciós i a més saludable!