Vilamercat, la història d'una ferma aposta per al comerç local i de proximitat a 8 municipis del Baix Llobregat

Ara que fa poc que hem deixat d'utilitzar oficialment les mascaretes en determinats espais públics i transports, pot donar l'errònia impressió que va ser fa molt temps quan ens enfrontàvem a una pandèmia que va paralitzar pràcticament el món.

Multitud de comerços tancaven les seves persianes i les grans superfícies suspenien els seus lliuraments a domicili, per tant proveir-se dels productes més bàsics i necessaris semblava una missió del tot impossible.

Va ser precisament en aquestes dates no tan llunyanes, allà en 2020, quan es va produir un punt d'inflexió al començar a gestar-se un moviment d'una sèrie de comerços locals que van decidir fer front a la situació i fer millor el dia a dia dels seus veïns fent-los arribar directament als seus domicilis aquests productes tan necessaris.

Aquest moviment, iniciat per Robert Dalmau i una sèrie de comerços de Cervelló com Fruiteria Anna, La Platjeta, Carnisseria Xarcuteria Cervelló, entre altres, s'ha consolidat avui dia en una Cooperativa en forma de marketplace a la qual coneixem com Vilamercat.

Però el que va començar com una col·laboració per a fer front a una situació d'emergència, ha evolucionat i s'ha adaptat a la demanda social: ser més conscients amb el planeta i amb l'entorn més proper. Així Vilamercat s'ha anat posicionant actualment com un referent en el comerç de proximitat i sostenibilitat en 8 municipis del Baix Llobregat.

Les nostres decisions, i per descomptat la nostra dieta, té un impacte. Mengem i consumim cada dia, i aquesta elecció ens dóna empenta per a canviar el món a través dels nostres hàbits de compra. 

Vilamercat és un clar impulsor d'aquest canvi, és per això que ofereix l'oportunitat, a cada vegada més comerços locals, a comprometre's amb aquest projecte, apostant per un model d'alimentació i consum sostenible que potenciï el producte de proximitat, oferint als seus clients opcions de consum responsable arrelades en el territori. Perquè només d'aquesta manera podem protegir el medi ambient i l'economia local.

Els avantatges per als consumidors de comprar en un marketplace local com Vilamercat són clares; les podem desenvolupar en aquest punts:

  • Comoditat: en adquirir els productes en botigues locals i amb lliurament a casa s’estalvia temps i diners.
  • Relació personalitzada: s'estableix una relació més personalitzada amb els propietaris, empleats i repartidors de les botigues locals, per tal de portar un millor servei al client i una experiència de compra més satisfactòria.
  • Qualitat i varietat: encara que les botigues de proximitat són més petites que les cadenes comercials i corporacions internacionals, en unir-se entorn d'un marketplace local poden oferir una àmplia varietat de productes i serveis. A més de saber d'on provenen, ofereixen productes locals i de major qualitat que no es troben en grans superfícies.
  • Foment de l'economia local: en comprar en botigues locals, els consumidors fan costat als comerciants i negocis de la seva comunitat, per tal d’ajudar a mantenir l'ocupació i la prosperitat econòmica en la zona.
  • Beneficis ambientals: en comprar en botigues i productors locals minimitzem la petjada de carboni en reduir el transport a llarga distància i en promoure pràctiques comercials més sostenibles.

Actualment, dels més de 3.000 productes que s'ofereixen a Vilamercat el 100% son d’origen nacional, i dels productes frescos en concret, el 70% són de proximitat i en la seva totalitat són distribuïts per comerços locals. Per a donar xifres absolutes, actualment col·laborem amb 14 botigues locals de distribució de frescos de proximitat, alimentació, fleca, rebost, begudes i refrescos, productes de la llar, cura personal, alimentació i material per a mascotes, floristeria i molta més varietat d'articles.

Per si no fos prou, dins del compromís adquirit de Vilamercat com a Cooperativa compromesa amb els seus associats, a més de participar i donar suport activament en diferents activitats locals, una part dels ingressos van destinats a projectes esportius, culturals o socials de la zona.

Actualment és possible gaudir dels serveis de lliurament a domicili de Vilamercat a Cervelló, Vallirana, Corbera de Llobregat, La Palma de Cervelló, Pallejà, Sant Vicenç dels Horts, Olesa de Bonesvalls i Molins de Rei.

En resum, el comerç de proximitat té molts avantatges per als consumidors, incloent-hi beneficis econòmics, socials i ambientals. En comprar en cooperatives locals com Vilamercat, estem fent costat a la nostra comunitat i fomentant una economia més justa i sostenible.

Així que la pròxima vegada que necessitis alguna cosa, considera fer costat al teu comerç de proximitat local. A què esperes en convertir-te en tot un #vilamercader?

  • Register

New Account Register

Already have an account?
Log in instead O Reset password