La importància d'una bona alimentació infantil.


Baix Llobregat, Setembre de 2023.


Amb la tardor a l'horitzó, l'estiu s'acomiada gradualment per donar pas a la represa escolar. Aquest moment de canvi és l'oportunitat perfecta per recordar la importància d'una alimentació equilibrada per als nens i la influència positiva que pot tenir en el seu benestar durant tot l'any. 

Després d'un estiu d’una certa “llibertat culinària”, és essencial reprendre bons hàbits alimentaris per assegurar un rendiment òptim i un desenvolupament saludable en el nou curs.



El retrobament amb els bons hàbits alimentaris.


Després de les vacances d'estiu, és comú que els hàbits alimentaris es relaxin i es converteixin en una barreja de menjars lleugers, refrescos i capricis ocasionals. Tot i que aquesta indulgència és comprensible i fins i tot saludable fins a cert punt, arriba un moment en què és vital reprendre una alimentació equilibrada i rica en nutrients essencials.


Amb el nou curs escolar, els nens afronten desafiaments intel·lectuals i emocionals. Per a això, és crucial proporcionar-los l'energia i els nutrients que necessiten per a un desenvolupament cerebral òptim, una atenció concentrada i una resistència física. 


I és que des de Vilamercat trobem de vital importància recordar que una base sòlida de salut comença des de la infància, donat que és una etapa crítica on la nutrició adequada és la pedra angular d'un creixement i desenvolupament saludable. Una bona alimentació no només és essencial per al creixement físic, sinó que també té un impacte profund en el desenvolupament cerebral i cognitiu dels nens. Una dieta equilibrada proporciona els nutrients necessaris perquè els òrgans es desenvolupin correctament, el sistema immunològic sigui fort i es construeixin ossos i músculs saludables.



Els components d'una dieta infantil idònia.


Per assegurar un creixement saludable i un desenvolupament òptim, és essencial proporcionar als nens una dieta equilibrada i rica en nutrients, per la qual cosa a continuació detallem els components clau que han de formar part d'una dieta infantil idònia:


Fruites i verdures: Les fruites i les verdures són fonts naturals de vitamines, minerals i fibra. Són essencials per al bon funcionament del sistema digestiu i el manteniment de la salut cardiovascular. Afegir una varietat de colors a la dieta dels nens no només millora la seva salut, sinó que també els introdueix a diferents gustos i textures.


Proteïnes magres: Les proteïnes són fonamentals per al creixement i la reparació dels teixits. Opteu per proteïnes magres com pollastre, peix, ous i llegums. Aquestes opcions són riques en aminoàcids essencials que són crucials per al desenvolupament muscular.


Els llegums en concret, són veritables tresors nutricionals que haurien de tenir un lloc destacat en la dieta dels nens. Aquests aliments, que inclouen lleguminoses com les llenties, els cigrons, els pèsols i les mongetes, ofereixen una gran quantitat de beneficis per a la salut dels més petits. 


Làctics i alternatives: El calci és essencial per al desenvolupament dels ossos i les dents. Els làctics i les alternatives com la llet d'ametlla enriquit amb calci o el iogurt són excel·lents fonts d'aquest mineral. Assegureu-vos que el vostre fill rebi una quantitat adequada de calci per a un creixement òssia saludable.


Cereals integrals: Els cereals integrals com la civada, el blat de moro i el pa integral aporten carbohidrats complexos que ofereixen energia sostenible. Aquests aliments també són rics en fibra, la qual manté el sistema digestiu actiu i ajuda a prevenir els pics de sucre en sang.


Greixos sans: Les grasses saludables són importants per al desenvolupament cerebral i la salut del cor. Opteu per greixos sans com els que es troben a l'oli d'oliva, els fruits secs i els peixos grassos com el salmó.


Podeu veure els percentatges recomanats a

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-eating-plate/translations/catalan/



A més focalitzar-nos en aquest tipus de components per establir una dieta equilibrada pels nostres infants, un factor crític també és la qualitat dels productes que utilitzem. Per això hem d'optar per aliments frescos i de proximitat en la mesura que ens sigui possible.


En el nostre món actual, les opcions d'aliments ràpids i processats estan a l'abast de tots, per la qual cosa proporcionar als nens una bona alimentació és un acte d'amor que pot tenir excel·lents efectes a llarg termini en el seu benestar físic, mental i emocional.


Els aliments frescos i de proximitat, no només són més saludables i saborosos, sinó que també ofereixen una sèrie d'avantatges que contribueixen a una dieta equilibrada i nutritiva per als nens.


La seva alta qualitat nutricional, sabor autèntic i menor processament els converteixen en opcions ideals per als nens mentre entren en el nou curs escolar. Incorporar-los a la dieta dels vostres fills no només millorarà la seva salut general, sinó que també pot tenir un impacte positiu en la seva relació amb els aliments i la seva comprensió de la seva pròpia salut.


A més de tot això, les estratègies també son clau per fomentar una bona alimentació infantil. A més de centrar-nos en els mateixos aliments i en la composició de la dieta, des de Vilamercat us proposem alguns consells:


Els nens aprenen observant els adults, per tant hem de ser els seus models. Si veuen que us alimenteu amb aliments saludables, és més probable que estiguin disposats a provar-los.


Introduïu una ampla varietat d'aliments a la dieta del vostre fill. Aquest enfocament no només proporciona una gamma més gran de nutrients, sinó que també evita la monotonia.


Involucreu als infants en la cuina; fer que els nens participin en la preparació dels aliments pot despertar la seva curiositat i interès per ingredients nous.


Fomenteu els moments familiars a la taula, menjar junts com a família fomenta una relació saludable amb els aliments i proporciona l'oportunitat de compartir experiències.


Tampoc es tracta de prohibir els dolços o les galetes, sinó de mantenir un equilibri. Els esdeveniments especials poden ser ocasions per gaudir de petites indulgències, però l'èmfasi ha d'estar en els aliments nutritius.



Per concloure, des de Vilamercat creiem fermament que una bona alimentació infantil és un dels majors regals que podem donar als nostres infants al llarg de la seva vida. 


Proporcionar als nens una dieta equilibrada rica en nutrients és fonamental per al seu creixement i desenvolupament saludable. Les eleccions que es fan durant aquestes etapes inicials poden tenir un impacte durador en la seva salut física, mental i emocional. A través de la diversitat d'aliments, l'educació nutricional i l'amorós suport familiar, estem creant fonaments sòlids per a futures generacions plenes de vitalitat i benestar.


I recorda que cada infant és diferent, i es molt recomanable consultar amb un professional de la salut o un dietista registrat per a consells específics en relació amb les necessitats dietètiques individuals del vostre fill.


Converteix-te en un veritable #vilamercader i dona als teus infants el menjar més fresc, bo i saludable.




  • Register

New Account Register

Already have an account?
Log in instead O Reset password