Bolets, el veritable tresor de la temporada de tardor.

Vilamercat. Baix Llobregat, Octubre de 2023.

La tardor és una estació de transició, on la natura es prepara per a l'arribada de l'hivern. Els arbres canvien els seus colors, les temperatures disminueixen i els boscos es converteixen en una paleta de tonalitats càlides i captivadores.

És també el moment en què els bolets, aquestes petites meravelles de la terra, comencen a florir als nostres boscos, oferint-nos un veritable tresor gastronòmic de temporada.

A Catalunya, tenim la sort de gaudir d'una gran diversitat de bolets. Ceps, rovellons, fredolics, camagrocs, trompetes i altres varietats omplen nostres els boscos, fagedes i planures, captivant el sentits dels amants de la natura i de la gastronomia. Cadascuna d’aquestes varietats amb sabors i textures úniques, amb infinitat de possibilitats culinàries i unes propietats molt saludables.

I és que aquests deliciosos productes de temporada, a més dels beneficis extraordinaris que brinda ser un producte fresc a més són plens de nutrients essencials per a la nostra salut. Es tracta d'una excel·lent font de proteïnes, vitamines (com la vitamina D) i minerals (com el potassi i el fòsfor). També són baixos en calories i rics en fibra, fent-los un aliment ideal per a mantenir un pes saludable i millorar la digestió. A més, contenen antioxidants que ajuden a combatre el dany causat pels radicals lliures al nostre cos, contribuint a la prevenció de malalties cròniques. Tota una sèrie d'avantatges que els converteix en una opció molt saludable per a tota la família.

Cal remarcar, però, que a casa nostra són més que només un ingredient saborós de temporada: la recol·lecció o la "caça" de bolets és una tradició molt arrelada en especial a Catalunya, i la tardor és el moment per excel·lència per sortir a la natura i trobar aquests tresors. I és que des de generacions, moltes famílies catalanes s'uneixen en sortides a la muntanya per a la caça de bolets durant aquesta meravellosa època de l'any.

En aquest moment únic per gaudir d'una pràctica que uneix la gastronomia i la naturalesa en un ritual apassionant, també cobra molta importància el fet que es faci de manera responsable i sostenible, respectant sempre l'entorn natural. Tota una premissa que tenim molt present a Vilamercat a l'hora de seleccionar els nostres proveïdors de proximitat que et portaran a la teva taula aquests deliciosos fruits de la natura.

Però si parlem de les seves aplicacions a la gastronomia, des dels plats principals als acompanyaments, els bolets poden transformar una recepta senzilla en una obra d'art culinària.

En aquest sentit (el culinari) no volem perdre l’oportunitat de  compartir amb tu algunes receptes per inspirar-te:

Risotto de bolets i espinacs: Una combinació perfecta de la suavitat dels bolets amb la frescor dels espinacs. Un plat cremós i reconfortant per a les nits de tardor.

Amanida de bolets amb formatge de cabra: Una amanida refrescant amb l'aroma intens dels bolets i la cremositat del formatge de cabra. Un plat que sorprendrà els paladars més exigents.

Crema de carbassó i bolets amb crostons: Una crema delicada que combina la dolçor del carbassó amb el sabor profund dels bolets. Acompanyada de crostons cruixents, és un plat reconfortant i deliciós.

Unes propostes delicioses, no creus?

Però no només els bolets són deliciosos productes de temporada que podem trobar a la tardor. I és que en general, consumir productes de temporada, a més de bo és una elecció conscient que beneficia tant el nostre benestar com el medi ambient. Ens permet connectar amb la natura i gaudir dels sabors més autèntics i frescos amb un impacte positiu en la nostra salut i en el planeta.

Els productes de temporada solen estar en el seu punt òptim de maduresa i sabor, ja que es recullen en el moment just abans de la seva distribució, amb una frescor que es tradueix en una millor qualitat gustativa i una experiència culinària més plena. 

Tal i com havíem comentat anteriorment sobre els bolets, aquests tipus d'aliments frescos, de proximitat i temporada solen tenir més nutrients, ja que creixen de manera natural i es desenvolupen habitualment en condicions òptimes. El fet de consumir-los en la seva època afavoreix l'obtenció de tots els beneficis nutricionals que ofereixen.

Aquests productes de temporada també solen requerir menys energia per a la seva producció i distribució. Al reduir la distància que han de recórrer els aliments des del camp fins a la nostra taula, disminuïm la petjada de carboni associada al seu transport, contribuint a la lluita contra el canvi climàtic.

Un altre avantatge a destacar enfront als cultius fora de temporada, que sovint requereixen més pesticides i fertilitzants per garantir el seu creixement i preservació, és que el consum de productes de temporada redueix la nostra exposició a aquests productes químics i afavoreix una alimentació més saludable.

I per suposat comprar productes de temporada significa donar suport als agricultors i productors locals, ja que moltes vegades aquests aliments provenen de cultius i granges pròximes. Això fomenta l'economia local i afavoreix la sostenibilitat de les comunitats agrícoles del nostre territori.

Per tant, escollir consumir productes de temporada és una decisió positiva tant per a la nostra salut com per al medi ambient. A més a més, és una forma de donar suport als productors locals i establir una relació més íntima amb la nostra dieta i el nostre entorn.

Converteix-te amb nosaltres en un veritable #vilamercader i fomenta aquesta pràctica de consum de productes de temporada com a part d'un estil de vida responsable i sostenible.

  • Register

New Account Register

Already have an account?
Log in instead O Reset password