L'esport com a hàbit complementari a una alimentació saludable.


Baix Llobregat, Juny de 2023

Des de Vilamercat hem insistit en moltíssimes ocasions de la importància de mantenir una alimentació sana i equilibrada, ja que ofereix moltíssims efectes positius i millora la nostra qualitat de vida a mitjà i llarg termini.

Alimentar-nos d'una manera saludable proporciona els nutrients i complements  necessaris per a mantenir un bon estat de salut, i ens ajuda a mantenir un pes adequat (sempre que controlem les porcions que mengem per molt sanes que siguin, esclar!). Podem prevenir així el sobrepès i l'obesitat, així com a reduir el risc de malalties relacionades, com segons quin tipus de diabetis o malalties cardiovasculars. Una dieta que ens pot ajudar en aquest sentit pot ser baixa en greixos saturats i trans, i rica en greixos saludables (com les presents en el peix, les nous i l'oli d'oliva).

Dins d'una dieta sana, el fet de consumir varietat de fruites, verdures, grans sencers i proteïnes magres proporciona vitamines, minerals i antioxidants que enforteixen el sistema immunològic, ajudant a prevenir malalties i combatre infeccions en general.

A més menjar sa i equilibrat, ens ajuda a tenir energia i vitalitat millorant així la funció cognitiva, la concentració o el rendiment físic. Està demostrat que existeix una connexió entre l'alimentació i l'estat d'ànim. Una dieta equilibrada i saludable pot ajudar a mantenir un estat d'ànim estable i reduir el risc de depressió i ansietat. Alguns aliments, com els rics en triptòfan (present en el gall dindi, els lactis i la fruita seca), poden ajudar a promoure la producció de serotonina, una substància química relacionada amb la felicitat i el benestar emocional.

No existeixen miracles i beneficis positius en una alimentació inconsistent i en reduïts períodes de temps, és important tenir en compte que els beneficis a llarg termini d'una alimentació saludable s'obtenen en mantenir hàbits alimentaris saludables de manera consistent al llarg del temps. I per descomptat és necessari acompanyar-ho també amb un estil de vida saludable per a obtenir uns resultats òptims. Aquí entra en joc també la pràctica de l'esport com el complement ideal a una alimentació saludable.

La combinació de la pràctica regular d'exercici físic amb una alimentació saludable és una estratègia altament efectiva per al control del pes. Mentre que l'alimentació saludable ajuda a mantenir un equilibri calòric adequat, l'exercici físic contribueix a augmentar la despesa energètica, accelerar el metabolisme i afavorir la crema de greix.

Ocorre el mateix efecte multiplicador amb el nostre estat d'ànim, mentre que l'alimentació equilibrada com dèiem anteriorment pot produir serotonina en consumir uns certs aliments, l'exercici allibera endorfines, neurotransmissors que generen sensacions de benestar i redueixen l'estrès i l'ansietat.

Aquesta combinació té també un impacte positiu multiplicador en la salut cardiovascular perquè l'exercici aeròbic (com córrer o nedar) enforteix el cor i els vasos sanguinis, millora la circulació i redueix el risc de malalties cardiovasculars.

La nostra “parella perfecta” contribueix al mateix temps a augmentar els nivells d'energia i vitalitat. Una alimentació equilibrada proporciona els nutrients necessaris per a un bon funcionament del cos, mentre que l'exercici físic a més de millorar la capacitat cardiovascular, enforteix els músculs, la qual cosa es tradueix en una major energia i resistència en les activitats diàries. En aquest sentit, concretament l'entrenament de força millora la massa muscular que en combinar-lo amb una alimentació adequada que proporcioni els nutrients necessaris com les proteïnes poden aconseguir millores significatives en la força i la resistència física. I no parlar de la millora de la nostra presència i aspecte físic!

I abans d'anar-nos a dormir, tinguem en compte que l'activitat física regular ajuda a regular el ritme circadiari, promovent un somni més profund i reparador. Combinat amb una alimentació adequada que eviti menjars pesats i estimulants abans de dormir pot afavorir un somni més tranquil.

Recorda que el tipus d'alimentació i el nivell d'exercici han d'adaptar-se a les necessitats de cadascun i hem de tenir en compte les recomanacions dels professionals de la salut. No totes les persones som iguals i cadascun de nosaltres necessitem adequar les nostres necessitats alimentàries i esportives al nostre metabolisme i capacitats.

Alimenta't bé cada dia, amb productes bons, sans i de qualitat, intentant que siguin de proximitat i respectuosos amb el medi ambient. Combina-ho amb una vida activa i practicant exercici de manera adaptada a les teves necessitats: ja sigui caminant, a base senzills exercicis diaris, practicant algun tipus d'esport – individual o en equip - o entrenant en un club esportiu.

Des de Vilamercat et recomanem que t'ho prenguis amb tranquil·litat i en la seva justa mesura!

  • Register

New Account Register

Already have an account?
Log in instead O Reset password