Que podem fer els #Vilamercaders per a preservar el nostre planeta?

Aprofitant que durant aquest mes de març se celebra l'Hora del Planeta i el Dia del Clima, en aquesta ocasió hem pensat a aportar el nostre gra “reivindicatiu” amb una entrada molt especial al nostre blog.

Ja sabeu que des de Vilamercat estem especialment conscienciats en la preservació del nostre entorn i en la lluita contra el canvi climàtic; de fet està en el nostre ADN.  Per això donem molta importància en fomentar accions quotidianes que siguin a les nostres mans per a poder mitigar al màxim les conseqüències negatives de no cuidar el nostre entorn i començar a revertir aquesta situació.

I és que preservar el planeta és important per a la nostra supervivència i qualitat de vida, si no el cuidem això pot afectar-nos directament com a éssers humans.

A mode d'exemple, la contaminació de l'aire pot causar malalties respiratòries, la sobreexplotació dels recursos naturals, la falta d'aigua i l'erosió del sòl poden reduir la productivitat agrícola i incidir així en la seguretat alimentària. I no oblidem que la falta de recursos també pot causar increments de preus, afectar la productivitat i per tant al desenvolupament econòmic.

I centrant-nos només en el vessant del canvi climàtic, està més que demostrat que afecta directament en aspectes que podem comprovar nosaltres mateixos dia a dia, com en l'augment del nivell del  mar, sequeres i inundacions, extinció d'espècies tant animals i vegetals, afectacions en la salut amb l'augment de malalties respiratòries i cardiovasculars o la transmissió de malalties abans no tan habituals, o inseguretat alimentària entre moltes d’altres.

Davant aquest panorama no massa falaguer en el cas que continuem per aquesta via, és important prendre mesures per a reduir les nostres emissions de gasos d'efecte d'hivernacle i adaptar-nos als canvis que ja estan en marxa per a mitigar aquests efectes negatius.

I com ho fem de manera individual?

Doncs amb accions tan simples i quotidianes com:

  • Reduir el consum d'energia: reduir el nostre consum d'energia a casa i posar en pràctica mesures simples com apagar els electrodomèstics quan no els estem usant, usar bombetes LED de baix consum i ajustar la temperatura del termòstat.
  • Utilitzar el transport sostenible: podem reduir les nostres emissions de gasos d'efecte d'hivernacle amb mitjans de transport sostenibles, com caminar, anar amb bicicleta o utilitzar el transport públic en lloc de conduir un automòbil.
  • Estalviar aigua: podem estalviar aigua a casa mitjançant mesures com reparar fuites, prendre dutxes curtes i utilitzar tecnologies de baix flux, com a vàters de doble descàrrega.
  • Donar suport a les energies renovables: podem donar suport a l'ús d'energies renovables, com l'energia solar i l'eòlica, mitjançant la compra de productes i serveis que les utilitzen.
  • RRR (reduir, reutilitzar i reciclar): podem reduir el nostre impacte en el medi ambient mitjançant la reducció, reutilització i reciclatge dels residus. Evitar al màxim el consum de plàstics o altres elements contaminants o difícils de reaprofitar.
  • Fer costat a empreses, institucions o persones que afavoreixin la sostenibilitat: podem fer sentir la nostra veu i fer costat a les empreses o institucions que donen suport a l'acció climàtica i el medi ambient.
  • Fer un consum responsable: fomentar el consum de proximitat i km. zero, així com apostar per productes més ecològics i que minimitzin l'ús de substàncies químiques i elements no reutilitzables.

Per tant, és important que treballem junts per a preservar el nostre entorn i protegir el nostre planeta per a nosaltres i les generacions futures. De manera individual podem fer la nostra part en la protecció del planeta mitjançant accions simples com reciclar, reduir el consum d'energia i aigua, i cuidar dels nostres recursos naturals.

Des de Vilamercat ja estem posant en pràctica moltes d'aquestes mesures, encara que som conscients que encara ens queda molt recorregut. A més posem a la disposició dels nostres associats, col·laboradors i clients opcions de consum més responsable, apostant per productes més sostenibles i fomentant el comerç de proximitat i quilòmetre zero.

"El comerç local i la producció local són clau per a una economia sostenible i resilient. Fomentar la producció i el consum locals significa que les comunitats poden ser més autònomes i sostenibles, reduint la seva dependència dels combustibles fòssils, creant ocupacions i augmentant la resiliència davant crisis econòmiques i ambientals". 

Michael Shuman, economista i autor de llibres sobre economia local i desenvolupament sostenible.

Estem segurs que tu que ens estàs llegint, com un veritable #vilamercader ja estàs posant en marxa algunes d'aquestes petites però importants accions.

T'animem que continuis així!

  • Register

New Account Register

Already have an account?
Log in instead O Reset password