Per què hem de consumir productes de proximitat?

Baix Llobregat, maig 2023

Hem estat incidint en les entrades de post anteriors sobre la necessitat i importància de preservar el nostre planeta. En aquesta línia, en l'article d'aquest mes aprofundim en un d'aquests aspectes com és el consum de proximitat.

En un món cada vegada més globalitzat, on els productes poden arribar a les nostres mans des dels racons més recòndits del planeta, durant els últims anys ha cobrat cada vegada més importància una tendència de consum que aposta per la cura del medi ambient i les economies locals com és l'anomenat consum de proximitat.

Però, què significa realment consumir productes de proximitat?

En poques paraules, es tracta d'adquirir aliments i altres béns de consum que es produeixen en la nostra pròpia regió o en àrees pròximes, evitant així els llargs viatges i el transport massiu que caracteritza als productes importats. Com ja havíem avançat, aquesta pràctica no sols té beneficis més generals sobre el medi ambient, sinó que també té un impacte positiu en la nostra  vida quotidiana i en l'economia local.

Si bé el consum a través d'unes certes plataformes ecommerce globals, grans superfícies i corporacions internacionals que fomenten la compra de productes en països llunyans pot oferir una àmplia varietat d'opcions i preus competitius (sovint a costa de la qualitat del producte i perdre la traçabilitat de la cadena de subministrament), existeixen cada vegada més efectes negatius associats a aquesta pràctica. Els seus efectes negatius cada vegada ens afecten directament; efectes com ara com la la petjada ecològica i emissions de carboni que generen (no sols en el seu transport a llargues distàncies, sinó a vegades en els seus processos de producció poc sostenibles), desaprofitament de recursos naturals , la dificultat del control de la qualitat i seguretat dels productes i fins i tot en uns certs països l'explotació laboral i condicions de treball injustes.

Davant aquest model excessivament globalitzat, existeix una alternativa que ofereix múltiples avantatges i beneficis com és el comerç de proximitat.

Avantatges com saber que són productes adquirits directament als productors locals, frescos i de qualitat, conservant totes les seves propietats nutritives. Podent sumar a més que en moltes ocasions aquests productes són elaborats de manera artesanal, la qual cosa garanteix encara més el seu sabor i autenticitat.

A més si fem costat a aquests productors i comerços locals (agricultors, ramaders i petits empresaris de la zona) enfortim l'economia local, la dels nostres veïns, generant ocupació i promovent el desenvolupament sostenible de la nostra comunitat. També en conèixer i establir un vincle més pròxim amb els nostres productors i comerciants (els nostres botiguers de tota la vida), podem conèixer de primera mà els seus processos de producció i assegurar-nos que es respectin pràctiques ètiques i sostenibles.

Ja havíem deixat entreveure anteriorment que en consumir productes de proximitat reduïm significativament la petjada ecològica associada al transport, ja que els productes recorren distàncies molt més curtes fins a arribar a la nostra taula. A mode d’exemple, és evident que no és el mateix el consum d'una maduixa de temporada del Maresme enfront del consum d'una altra recollida, processada i transportada des de Baixa Califòrnia (Mexic), o un vi del Penedès enfront del consum d'una ampolla produïda en la llunyana Austràlia, o un cartó de llet dels Pirineus a una altra provinent des de més de 1.000 km. I sortint del sector alimentari l'adquisició d'una peça de moda artesanal a una altra produïda en massa a Bangladesh… així podem estar parlant de centenars i centenars de productes que habitualment consumim.

Només consumint racionalment i intentant comprar més productes de proximitat ajudem a mitigar el canvi climàtic i preservar el medi ambient per a les generacions futures..

I no oblidem un altre tema molt important: l'experiència i la connexió amb el nostre entorn! Si consumim aquests productes de proximitat podem conèixer millor la riquesa i diversitat dels productes de la nostra terra. Podem descobrir sabors autèntics, varietats d'aliments tradicionals i nous ingredients que enriquiran les nostres receptes.

I fins i tot fent un petit pas enrere en el temps, d'aquesta manera, depenent menys de les importacions i fomentant la diversificació dels cultius locals, reduïm els riscos associats a interrupcions en el subministrament d'aliments. Cosa que es torna especialment rellevant en situacions de crisis o emergències, on la capacitat de produir aliments localment es converteix en un factor clau.

En aquest article hem donat una sèrie de raons demostrant que el consum de productes de proximitat és una elecció intel·ligent i responsable. No sols gaudiràs d'aliments frescos i de qualitat, sans i saborosos, sinó que també estaràs fent costat a la teva comunitat i contribuint a la protecció del medi ambient.

Així que la pròxima vegada que hagis de comprar, pensa en els productors locals i en els beneficis que obtindràs en triar productes de proximitat. La teva elecció marcarà la diferència! Ara no tens excusa per a convertir-te en tot un #vilamercader!

  • Register

New Account Register

Already have an account?
Log in instead O Reset password