Vilamercat, membre impulsor de l'Assemblea Ciutadana per al Clima del Baix Llobregat
Baix Llobregat, abril 2023
Des de fa ja molts d'anys s'està parlant del “canvi climàtic” i de les conseqüències negatives d'aquest, i malgrat això, encara no s'han implementat mesures prou efectives per a frenar el seu avanç. Podem atribuir-ho a la complexitat del problema i la seva envergadura mundial, a la falta de voluntat política o al cost econòmic a curt termini que planteja l'aplicació d'unes certes mesures.
Però la realitat és que estem ja en 2023 i podem viure els seus efectes negatius cada vegada més en les nostres pròpies carns de manera tangible com ja indiquem en la nostra entrada de blog anterior: Que podem fer els #Vilamercaders per a preservar el nostre planeta?
Un exemple molt concret és l'escassetat de pluges i la seva conseqüent sequera que estem vivint actualment en el nostre territori.
Malgrat aquestes barreres, és important destacar que en els últims anys s'han produït avanços significatius en la lluita contra el canvi climàtic, com l'adopció de l'Acord de París en 2015, l'establiment en el mateix any dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i Agenda 2030 per part de Nacions Unides, l'augment de la inversió en energies renovables i la reducció de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle en alguns països. En l'àmbit Europeu, cal destacar l'Estratègia Europea del Green Deal per a aconseguir la neutralitat climàtica en 2050, els recents Fons Europeus de Recuperació Next Generation EU o l'aprovació a Espanya de la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica al maig de 2021, així com moltes altres altres iniciatives. Però, encara queda molt per fer!
És evident que les pròpies institucions i empreses han d'assumir la seva responsabilitat i han de prendre mesures per a reduir la seva petjada de carboni i promoure pràctiques sostenibles en les seves operacions.
Però no ens hem de quedar només en això, sinó remoure consciències i promoure aquestes pràctiques sostenibles per part de la població en general i fer-los partícips en aquest canvi. Si el canvi climàtic és un problema global, requereix una resposta col·lectiva i coordinada per a poder abordar-ho de manera efectiva.
Aquí entra en joc la importància de la participació en associacions que fomentin el canvi climàtic, on es permeti col·laborar a institucions, empreses i particulars per a compartir coneixements, recursos i millors pràctiques. Tot per a avançar més ràpidament en la transició cap a una economia baixa en carboni i en la mitigació dels efectes del canvi climàtic.
Però què proposem a casa nostra?
A més de les diverses regulacions ja posades en marxa des de les nostres Institucions i les accions realitzades a títol individual o col·lectiva per part d'empreses i particulars es proposa traslladar dins de l'àmbit del Baix Llobregat la iniciativa Estatal de L'Assemblea Ciutadana per al Clima.
En aquesta versió adaptada per al nostre territori, també es buscarà el reforç dels mecanismes de participació existents i oferirà als ciutadans l'oportunitat d'intervenir de manera innovadora en el debat sobre quins han de ser els camins a recórrer per a frenar el canvi climàtic.
Ja és de sobres conegut que una de les principals raons de la creació de Vilamercat va ser i segueix sent fomentar i impulsar la preservació del nostre entorn i la lluita contra el canvi climàtic; és part del nostre ADN i està recollit en els valors i pilars de la seva fundació com a cooperativa local.
Així com ja ho han promogut i posat en marxa ciutats de l'envergadura de Barcelona, el mes de març passat es va iniciar en la població de Sant Feliu de Llobregat una iniciativa local per a promoure l'Assemblea Ciutadana del Clima del Baix Llobregat i L’Hospitalet, signant en un manifest d'adhesió promogut per diversos organismes i empreses del territori en la qual com no, era present Vilamercat.
En aquest manifest es plantejava el següent:
“Les entitats que signem aquest manifest expressem la nostra preocupació pels
efectes de la crisi climàtica al Baix Llobregat i les nombroses amenaces que planen sobre el territori de la comarca. En aquest sentit, creiem que la ciutadania ha de tenir l’oportunitat de reflexionar i debatre sobre la situació del medi ambient en el nostre entorn més immediat i de formular propostes que ajudin a combatre el canvi climàtic i millorin les condicions del paisatge comarcal i dels seus habitants.
És per això que donem suport a la iniciativa d’impulsar una ASSEMBLEA CIUTADANA PEL CLIMA al Baix Llobregat com a pràctica democràtica deliberativa en què 100 ciutadans i ciutadanes triats a l’atzar, sense interessos econòmics, polítics o corporatius, puguin, amb la informació adequada, treballar en la construcció de recomanacions perquè els governs municipals, comarcal i nacional les apliquin en la lluita contra la crisi climàtica. Igualment, ens oferim a col·laborar- hi dins el Grup de Suport en tasques d’assessorament i seguiment per tal de fer possible la realització de l’Assemblea.”
També se sol·licitava la implicació i suport explícit per part de les institucions i administracions locals en aquesta Assemblea Ciutadana pel Clima.
Tota una ambiciosa iniciativa que busca la millora de la qualitat de vida dels nostres ciutadans a través de la lluita global contra el canvi climàtic i una repercussió real en el nostre territori.
T'animem que tal com fem des de Vilamercat, posis el teu granet de sorra participant en accions similars i realitzant un consum més responsable i sostenible.